Skip links
Gepubliceerd op: Column

Het aftellen is begonnen…terug naar weer een beetje ‘gewoon’

In een week als dit, is iedereen wel een beetje nerveus. Dat wat we vroeger ‘gewoon’ organiseerden, is nu opeens een heel ding geworden. Koningsdag roept naast de nodige creativiteit bij het in elkaar zetten van een LIVE stream, ook allerlei vragen op. Hoeveel mensen komen er naar de stad? Kunnen we het handhaven? De opening van de winkels en terrassen de dag erna is fantastisch, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook daar worstelen ondernemers met keuzes. Ga ik wel of niet open? Mogen mijn tafeltjes tot hier staan? Is er genoeg ruimte tussen mij en de buren? Kunnen bewoners er zo nog door?

Ons productieteam dat maandag vanuit Zaal Beatrix de Koningsfeest LIVE stream verzorgde had er de handen aan vol. Mooie eerder opgenomen beelden op locatie mixen met gasten in de studio, de techniek staat voor niets en het lukte wonderwel. Host Ruben Kalkman praatte alles aan elkaar en het duo Ginfish kreeg vele verzoeknummers. Natuurlijk paste niet alles in de uitzending en verliep het ook niet helemaal vlekkeloos. Ons idee om op deze manier toch een beetje Schiedam Centrum in de huiskamer te krijgen is geslaagd. De burgemeester gaf in de uitzending complimenten aan de ondernemers en hun doorzettingsvermogen in deze moeilijke tijd. Iets dat niet vaak genoeg gezegd kan worden.

De dag erna was het Koningsdag, natuurlijk ben ik in het centrum sfeer gaan proeven. Het was een gekke ervaring. Normaal lopen er duizenden mensen door de stad, is er de vrijmarkt, klinkt er overal muziek en nu was het stil. Nou ja, de winkels waren open en mensen maakten gebruik van hun vrije dag voor Shop en Hop, winkelen op afspraak. Ook was het druk bij de afhaalloketten van de restaurants voor wat lekkers onderweg of voor thuis. Met het heerlijke zonnetje was het zo toch een vrolijke dag!

Het zoemde in de stad, je voelde de opmars naar wat de dag erna stond te gebeuren. Dat hier achter de schermen nog het nodige werk voor nodig was, dat hadden de bezoekers niet door. Gelukkig ook maar. We willen hen waar dit gaat, juist weer zorgeloos laten genieten. Wij hadden sinds het nieuws van de heropening onze handen vol. Moet er een hek omheen of juist weg? Is de vergunning in orde? Past het allemaal? Komen de ondernemers er onderling uit? Woensdag was het dan eindelijk zover om 12.00 uur gingen onder luid applaus de terrassen open!

Wij lanceerden op onze socials meteen de campagne ‘We hebben jullie gemist!’. En zetten de komende tijd allerlei horeca in het zonnetje. Ook onze retail ondernemers blijven we promoten. Beiden hebben we met het team van de gemeente en SHOP verwend met heerlijke koeken en een mooie ‘Welkom terug’ poster. Met een kar vol tasjes heb ik aan een deel van de binnenstad dit positieve geschenk gebracht. De reacties waren hartverwarmend. Deze eerste dag was er één met een glimlach.

Helaas na alle zonneschijn hebben we nu regen. Het weer slaat om. Dat valt wel even tegen. Gelukkig zien we ook daar de vindingrijkheid van de ondernemers. Er worden grote parasols uitgeklapt en de heathers en kaarsjes gaan aan. Van de gemeente krijgen ondernemers die dit willen dekens en kussens die zichzelf opwarmen. Zo kunnen de gasten toch comfortabel zitten.

Ik trek me aan het einde van deze week, die helemaal gericht was op het aftellen tot al die spannende momenten, even terug. Vanuit huis werk ik veilig op afstand. Via TEAMS denk ik samen met ons team na over weer een volgende actie: moederdag. We zijn nu dan misschien wel wat meer open, de maatregelen voor evenementen zijn nog niet gewijzigd. Op naar de volgende uitdaging dus.

Kitty