Skip links
Gepubliceerd op: Column

Het zijn de kleine dingen die ‘t doen

Het zijn de kleine dingen die ‘t doen

Ik kan mij voorstellen dat jullie je soms afvragen wat ik als centrummanager zo heel de dag doe. Mijn werk is het centrum aantrekkelijk houden, zodat jullie onderneming bloeit en groeit. Daarvoor ben ik veel op straat te vinden. Meestal om dingen af te geven of bij ondernemers op bezoek te gaan. Deze week had de wind huis gehouden, overal lag zwerfafval. Dus handschoenen aan en gaan!

Maandag heb ik met diverse partijen een brainstormsessie gehad over de Broersvest. Het onderzoek dat momenteel wordt gedaan naar de verschillende wensen en behoeften voor deze entree naar onze binnenstad zit in de eerste ideeënfase. Het was mooi om te horen wat voor mogelijkheden en kansen iedereen ziet. Ik heb in mijn werk zowel met grote groepen te maken als met individuen. Dat maakt het afwisselend en boeiend. Soms wordt mij alleen gevraagd mee te denken, terwijl op andere momenten er echt actie gewenst is. Zo spreek ik regelmatig betrokken bewoners, die het heel fijn vinden om gehoor te krijgen voor hun plannen of zorgen. Eén persoon lijkt minder belangrijk, maar dat is het zeker niet. Schiedam Centrum bestaat uit vele groepen ‘inwoners’. Het is belangrijk dat deze goed samen gaan: met elkaar met hart voor je stad. We zien hierin als Centrummanagement ook echt een maatschappelijke taak. Wij hebben een positie die het mogelijk maakt om bepaalde groepen te betrekken. Vaak ook buiten ons centrum.

Begin deze week bracht de BeZORGer Schiedam namens ons aan alle scholen de inspiratievellen. Met onze Paasactie ‘Ben jij een kunstenaar in de dop?’ proberen we kinderen in alle wijken ook in deze tijd toch leuke activiteiten te bieden. Stedelijk Museum Schiedam heeft er een speciale pagina voor ingericht op haar site. Kinderen kunnen daar verschillende kunst gerelateerd aan Pasen zien. Mooi om zo creativiteit aan te wakkeren. We willen laten zien, dat alles kan en alles mag, kunst is van iedereen. Onze ondernemers delen de inspiratievellen ook uit aan hun klanten die op afspraak komen shoppen of iets lekkers komen afhalen. Altijd leuk iets extra’s voor thuis. We begrijpen heel goed dat veel dingen anders lopen dit jaar. Met de gemeente bespreken we regelmatig hoe het nu met het centrum gaat. Het is niet altijd makkelijk, maar de focus ligt echt op wat we nog wel kunnen doen.

Het is steeds weer verrassend waar we dan nog op uit komen. Zo lijkt het erop dat we Koningsdag dit jaar toch een beetje kunnen vieren. Ik zeg het voorzichtig want dat het niet als de vorige edities kan, mag duidelijk zijn. Deze week ligt het plan bij de gemeente afdeling vergunningen. In de persconferentie gaf men aan dat de maatregelen nog doorlopen.  Met Pasen zitten we dus nog niet op het terras. Wel wordt er door Rondje Schiedam een wandeling georganiseerd voor de hele familie. De horeca zorgt op de nodige oplaadpunten voor lekkers To Go. We doen er alles aan om tijdens Koningsdag de horeca, open of niet, een belangrijke plek te geven bij de activiteiten. Hoe we dat doen? Dat horen jullie nog! Achter de schermen zijn we nu vooral bezig met de voorbereidingen. En als de terrassen dan eindelijk wel weer open mogen, dan willen we net als vorig jaar een ruimere opstelling. Gelukkig denkt de gemeente hier hetzelfde over. Zij hebben deze week de brieven tot het aangeven van uitbreiding naar alle horeca gestuurd. We hopen dat alle ondernemers dit net als vorige keer doen en we het hele seizoen van de terrassen kunnen genieten. Ook tot ver na de Brandersfeesten waarover ik vorige week donderdag als Brandersfeestenbestuurslid met de burgemeester sprak. Ook daarvoor hebben we nu een scenario. Hoe mooi zou het zijn als dat door kon gaan. Zolang we maar met elkaar in gesprek blijven, weet ik zeker dat we dingen voor elkaar krijgen.

In ons eigen Centrummanagementteam overleggen we als dagelijks bestuur ook meer dan andere jaren. Deze tijd is zo dynamisch terwijl het lijkt alsof we stil staan, gek eigenlijk. Het is heel belangrijk ons niet te verliezen in dit hectische nu en juist ook koers te bepalen voor de toekomst. Hoe helpen we ondernemers ondernemen? Dat is altijd ons motto. Soms is dit door breder te kijken en een andere keer door juist in te zoomen. Met aandacht luisteren en er voor elkaar zijn, is soms al genoeg. Met SHOP brachten we deze week ondernemers samen tijdens een online thuisproeverij. Het voelt goed om elkaar weer eens te spreken in een andere setting en als ondernemer te zien dat je niet alleen staat. Al is het maar voor twee uurtjes online.

Kitty