Skip links
Gepubliceerd op: Column

Ontdek je plekje

Onverwacht bezoek in het centrum deze week. We spotten de artiesten en crew van het Eurovisie Songfestival. Er werd gefilmd en geposeerd op de brug. Mensen stonden even stil om te kijken. De souvenirwinkel deed goede zaken en ikzelf had bijna m’n laptop opengeklapt om vanuit deze hotspot alles gade te slaan. Het is dat mijn Hollandse nuchterheid boven kwam drijven en me met beide beentjes weer op de grond zette. Kom Kit, werk aan de winkel.

En niet alleen voor mij. Met het goede nieuws dat de terrassen langer open mogen, zijn ook de horeca ondernemers weer druk in de weer. Er moeten menu’s gemaakt, nu ontbijt en diner ook mogelijk zijn en personeel opgetrommeld om al die bezoekers in de watten te leggen. Ondertussen spelen de weergoden pingpong met zonneschijn en regendruppels. Bezoekers laten zich niet weerhouden en zoeken warmte bij de heathers.

Gewapend met een goede jas en zonnebril loop ik met drie andere vrouwen van gemeente, DeWinkelmeiden en Dorp, Stad en Land door het centrum. Als echte toeristen maken we foto’s van panden, alleen gaan deze niet in het familiealbum. We gebruiken het als inspiratie voor ons gezamenlijk document over de uitstraling van de binnenstad. Met foto’s als voorbeelden willen we gevestigde en nieuwe ondernemers laten zien wat er allemaal kan. Natuurlijk helpen we met informatie over hoe dit te bereiken.

Het helpt dat ik diezelfde week ook om de tafel zat met de gemeente, ik kan hen voeden met dat wat ik hoor van (nieuwe) ondernemers. Waar lopen zij tegenaan? Waar kunnen zij hulp bij gebruiken? Hoe spelen we hierop in? Met Wenneker Cinema praat ik hier ook over. Hoe krijgen we de centrumbezoeker naar de bios en andersom? Wat kunnen we samen oppakken?

Bij Hotspothutspot, een nieuwe ondernemer met een uniek concept, krijgen Michael van Koninklijke Horeca Nederland en ik een rondleiding. Mooi om te zien hoe zo’n locatie als de oude gymzaal weer tot leven is gebracht. We hebben meteen allerlei tips kunnen geven over samenwerken met lokale leveranciers.

Zo vindt iedereen zijn plekje. Gevestigde ondernemers en starters. Na een lange adem, valt alles weer op z’n plaats. Volgende week start mijn stagiaire Sascha, leuk om door haar frisse bril te kijken naar ons mooie centrum. Ik ben benieuwd wat haar favoriete spot wordt.

Kitty

Op de foto: Deze week ben ik samen met Janet van DeWinkelmeiden op pad geweest, we zetten ons allebei in voor een levendig centrum. Supertof dat ik haar ook de Vrienden van…sticker mocht overhandigen.