Skip links
Gepubliceerd op: Nieuws

Vrijheidsrok, stof tot nadenken

De ‘buurvrouw’ van het Stedelijk Museum Schiedam, Anita de Groot van het gelijknamige atelier aan Hoogstraat 94, zette een wel heel bijzondere rok in elkaar: De Vrijheidsrok. De rok bestaat uit meer dan vijftig lapjes die op een bijzondere manier symbool staan voor vrijheid en is van 21 juli t/m 30 augustus 2020 te zien in het entreegebied van het museum. Daar kan iedereen ‘m gratis bekijken. Zowel mannen als vrouwen deden mee.

‘We vieren dit jaar dat Nederland 75 jaar vrij is’, zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘In het verlengde vroegen we Schiedammers: Wat betekent vrijheid? En welk stukje stof hoort daarbij? ‘Als kind speelde ik vaak op het tapijt’, zegt Karin. ‘Misschien is spelen wel de ultieme vrijheid.’ Een bewoonster (92) uit Frankeland ziet ‘sjansen met leuke knullen’ als vrijheid, terwijl Jolanda – medewerker van Frankeland – haar moment van vrijheid heeft als ze na het werk haar mondkapje mag afdoen.

De afgelopen maanden groeide de rok. In de winkel van Anita gaven de lapjes ook ‘stof tot gesprek’. In de laatste fase voegt ze oranje punten toe en volgt daarmee de richtlijnen voor de oorspronkelijke Nationale Vrijheidsrok. De verhalen en de lapjes staan op de website van het museum en kun je in het museum lezen.