Internetverkopen nemen sterker toe dan winkelverkopen. Bedrijven die naast een fysieke winkel hun producten ook online verkopen, multi-channelers, zien een nóg sterkere groei in hun internetomzet. Wat beweegt hen? En wat heb je nodig om een winkel én webshop te onderhouden? Erna Mecking opende begin 2020 een webshop en vertelt er alles over.
Multi-channelen loont. De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het tweede kwartaal van 2020 45% hoger dan in 2019. Bij de Nederlandse winkels die via het internet én fysiek verkopen (multi-channelers) groeide de omzet in deze periode zelfs met 68%. Dit meldt het CBS.
Waarom combineren?
Waarom zou je een fysieke winkel met een webshop combineren? Erna Mecking heeft al 20 jaar damesmodewinkel Erna’s Boutique in Ulft. Ze vindt het persoonlijke contact met klanten belangrijk. Zo weet ze veel over wat zij willen. Daarom focuste ze zich in eerste instantie alleen op haar fysieke winkel. Maar ze wilde meegaan met de marktbeweging. “Toen ook het verzoek van mijn klanten voor een webshop kwam, omdat zij niet naar de winkel konden komen door corona, heb ik besloten om een webshop ernaast te starten.” Die combinatie bleek een gouden greep. Haar bereik is enorm toegenomen. Dat had ze niet gerealiseerd met alleen de fysieke winkel.
Een student hielp haar met de webshop. “Die wilde ik goed neerzetten. En online moeten klanten dezelfde beleving hebben als de persoonlijke aandacht die ik hen in de winkel geef.” Daarom besteedde ze veel aandacht aan de uitstraling, foto’s en persoonlijke filmpjes.
Nieuwe klanten
De webshop bleek een groot succes. Klanten vanuit de regio wisten haar altijd al te vinden, maar nu heeft ze klanten vanuit heel Nederland. Een hele omschakeling. Ze kreeg landelijke naamsbekendheid en dat bleek ook uit de bestellingen van kleding vanuit alle regio’s. Door haar assortiment in grote maten, heeft ze nieuwe klanten aangetrokken die nu niet naar een fysieke winkel gaan. Hier heeft ze haar bedrijfsactiviteiten op moeten afstemmen. Doordat de verkopen toenemen, koopt Mecking groter in. Ze houdt zelf de regie op de nieuwe posts die ze plaatst op de website. Door filmpjes na sluitingstijd van de winkel te posten, komen hier in de regel al snel bestellingen op binnen en kan ze dit direct verwerken. Ze maakt meer uren, maar door deze manier van reguleren, kan ze dit goed combineren met de fysieke winkel.
Een investering
Een eigen webshop beginnen vergt een investering in tijd, energie en geld. Het is een verkoopkanaal waarbij zaken als voorraad en betalingsverkeer een grote rol spelen. Het is dus wezenlijk anders dan een website of een blog, als marketingkanaal. Een webshop betekent de volgende extra kostenposten:
- Hosting van de website en domeinregistratie.
- Een zakelijke rekening om de webshop en een (eventueel internationaal) betalingssysteem aan te koppelen.
- Huur of koop van apparatuur, zoals een laptop, fotocamera, belichting (lampen) en een achtergrondscherm.
- Een voorraad opbouwen (in de detailhandel moet je ook denken aan een investering voor het koppelen van web- en winkelvoorraad).
- Eventueel huur van kantoor of opslagruimte .
Van het maken van foto’s en het bijhouden van de webshop tot en met het versturen van de pakketjes en het afhandelen van de retouren… er komen meer zaken kijken bij een webshop. Dat kun je uitbesteden, maar ook dat kost geld. Mecking geeft aan eerst alles zelf te willen doen. “Net zoals bij mijn fysieke winkel.”
Vallen en opstaan
Alhoewel het starten van een webshop niet Meckings eerste keuze was, is ze blij met haar besluit. “Zo heb ik me toch verder kunnen ontwikkelen. Je moet dingen uitproberen, want leren doe je met vallen en opstaan.”