Skip links

Terugblik

Wat hebben we al met elkaar bereikt?

Vrienden

Als Centrummanagement werken we samen met verschillende ondernemers. Zij denken mee over de invulling van onze binnenstad en dragen jaarlijks bij aan ons budget. Op hun eigen pagina op de site vertellen ze meer over hun onderneming. Een voordeel dat we onze Vrienden gunnen. We hebben ook partners die hun werkrelatie met het centrum met een bijdrage bekrachtigen, beiden zijn onze Vrienden. We zijn blij wat we al met elkaar hebben bereikt en delen dit graag!

2023

Een kilometer Kerstmarkt

De slinger van kramen vol leuke kerstdecoraties, kleding en lekkers werd zaterdag 16 december goed bezocht. Het was gezellig druk op de Kerstmarkt op de Koemarkt & Hoogstraat. Twee levende denneboompjes verwelkomden de bezoekers die naast de markt natuurlijk ook voor het Dickensfestijn kwamen. De inpakstand in Passage Schiedam maakte het geheel af. Echt een dag met een strikje erom!

Griezeltocht druk bezocht

Dit jaar werd Halloween uitgebreid. Er waren nu activiteiten over heel de Hoogstraat! De opkomst was groot. Veel kinderen kwamen verkleed. Ze namen deel aan de verschillende opdrachten bij ondernemers in de straat. Ook het Jenvermuseum deed weer mee met de spannende steeg. De samenwerking tussen horeca, retail en cultuur maakte deze donderdag 26 oktober tot een groot succes!

Schiedam Live on Stage!

Het nieuws dat de Brandersfeesten dit jaar niet door ging, sloeg in als een bom. Horeca en retail sloegen daarom de handen ineen en organiseerden in het ‘Brandersweekend’  Schiedam Live on Stage! Het weer was super en de muziek klonk vanaf elke hoek, een geweldig weekend dat smaakt naar meer.

Koningsdag 2023

Wat was het leuk hè? Gelukkig hebben we de foto’s nog. Kijk snel of je er tussen staat. Tot volgend jaar!

2022

Kaarsjesmarkt

Voorafgaand aan Kaarsjesavond, dat dit jaar op zaterdag plaatsvond, hebben we op de Hoogstraat de eerste Kaarsjesmarkt georganiseerd. Bij verschillende ondernemers plaatsten we een kraam voor de deur waar zij hun waren voor de kerst konden uitstallen. De mooi versierde kramen trokken de aandacht van  bezoekers die de kou trotseerden en hulden de hele straat in een gezellige kerstsfeer.

Bollen vol liefde

Welke bol is jouw favoriet? Met krentjesof rozijnen? Of toch liever zonder iets? Nico bakt ze met een extra ingrediënt…Bollen vol liefde, logisch dat je er gek op bent! Lust je er nog wel eentje? Haal snel de kleurplaat bij onze ondernemers. Kleur als een malle en ga de volgende dag terug naar de kraam. Nico trakteert je dan op een gratis bolletje,  bof jij even!  De kleurplatenactie is weer een succes. In meerdere etalages hangen de kunstwerken tentoon. Verschillende ondernemers leveren mooie producten voor in het prijzenpakket van de gelukkige kleine winnaars.

Hij komt, hij komt…!

Na spannende ontwikkelingen met beelden van een gezonken boot in het Sinterklaasjournaal, kwam ook dit jaar gelukkig alles toch weer goed. De boot legde aan bij de Maasboulevard en er werd feest gevierd op het Stadserf. Ook het Nationale Sinterklaaslied werd dit jaar opgenomen in onze mooie binnenstad, extra promotie dus voor ons centrum. Als centrummanagement dragen we elk jaar bij aan de intocht, die voor al onze kleine bezoekers een ware beleving is. We ondersteunen Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS) die de intocht organiseert. Kijk voor foto’s en meer op sintstadschiedam.nl

Spokenjagers gezocht

Wat was Halloween leuk! Al die prachtige verklede kleine en grote spokenjagers. Met veel enthousiasme leidden de ondernemers de kinderen door allerlei spelletjes en opdrachten heen. Van een oogballenrace tot vliegles van een echte heks. Niks was de dappere durfals te gek. Kijk hier voor alle foto’s. Het succes is voor ons reden om te kijken of we het volgend jaar breder kunnen trekken. Onze binnenstad is bij uitstek de perfecte griezellocatie met alle stegen, achteraf magazijnen en meer van dit soort scary plekken. Iedereen die daar goede ideeen voor heeft, horen we graag!

Brandersfeesten terug en hoe

Na twee jaar dit bekende evenement in de binnenstad te hebben gemist, waren ze het weekend van 23,24 en 25 september terug van weggeweest. Natuurlijk sloten we als centrum aan met allerlei acties en activiteiten. De horeca pakte uit met Schiedam Live! Er werd Muziek in de tuin van en in de Grote Kerk georganiseerd met het SDE (Schiedam Dance Event). Voor het eerst dit jaar was er ook een Branders-app waar de Vrienden van een plekje op de plattegrond hadden en alle ondernemers hun actie extra konden aanprijzen. Op naar de Brandersfeesten 2023!

Bakken vol sentiment

Hoe leuk is het om te snuffelen tussen oude elpees en dat ene nummer op te duiken? Samen met Boekhandel Louis Tinner vulde het centrummanagement voor de tweede keer dit jaar op 10 september de boeken en vinylmarkt.

Een Vaderdag die blijft plakken

Is jouw papa ook de liefste en de stoerste? Natuurlijk! Dat zien we meteen. Met deze boodschap lopen de acteurs van Triple C gekleed als Peaky Blinders zaterdag 18 juni in ons centrum. Ze delen kaarten met plak-tatoos uit aan alle papa’s en opa’s. Winkelende mama’s en dochters worden getipt: wist je dat je heel leuke cadeautjes in ons centrum kunt kopen?

IDDF, het beGIN

Vanaf 27 mei ging het spiksplinternieuwe International Dutch Distiller Festival (IDDF) van start! Op 3 en 4 juni vonden er concerten van bekende artiesten plaats op het terrein van de Glasfabriek. Het evenement zoemde door de stad met de Restaurantweek en Around town. Het Centrummanagement heeft vooraf veel contact gehad met de organisatie en ondernemers opgeroepen om deel te nemen.

Reuzen van de stad

Op zaterdag 14 mei was er na lange tijd weer een Molendag. Opgepakt door Triple C heeft Schiedam Centrum deze dag ondersteund waar nodig. De vele acteurs die door het centrum liepen in traditionele kledij en de koren, droegen bij aan de gezellige sfeer in de binnenstad.

Feest in de stad

Op zaterdag 14 mei opende het Stedelijk Museum Schiedam na een lange verbouwing haar deuren weer. Al weken ervoor kondigden onze ondernemers met unieke asterisk confetti stickers op hun ruiten aan dat het feest werd in de stad. Een bijzondere samenwerking tussen Schiedam Centrum, De Winkelmeiden en Stedelijk Museum Schiedam.

Wauw Powervrouw

Mama’s zijn de beste. Ze staan altijd voor je klaar en houden alle ballen in de lucht. Goed om ze eens in het zonnetje te zetten. Met onze moederdagactie op zaterdag 7 mei trakteerden we alle mama’s (en papa’s die voor hen aan het shoppen waren) op deze mooie kaart met lekkers. Onze twee supermama’s gaven iedereen die dit nodig had een energy boost.

In volle glorie

We vieren Koningsdag dit jaar weer als vanouds. Samen met verschillende partners in- en om het centrum organiseren we woensdag 27 april Oud-Hollandse spellen, een Vrijmarkt en Kinderpaleis met het Oranje dansje. We brengen het hele centrum in beweging! Met een flyer brengen we iedereen op de hoogte van de activiteiten. Een stempelkaart maakt dat we bezoekers van het ene naar het andere deel van het centrum brengen. De foto’s spreken voor zich.

Virtueel eieren zoeken

Vanaf 2 april  hangen er in veel etalages posters van een schattig haasje dat virtuele eitjes heeft verstopt. De eieren zijn niet meteen zichtbaar, het zijn echte surprise eieren. De kinderen die komen speuren, kunnen op de poster een AR-code scannen. Door middel van Augmented Reality komt op de telefoon een ei in beeld. Het ei is Real Time zichtbaar op de camera. Het is daarom ook mogelijk om er midden op straat of voor de winkel mee op de foto te gaan. Dat levert grappige plaatjes op. Naast de eieren is ook de Paashaas ergens virtueel verstopt.  Diverse ondernemers zorgen voor leuke prijsjes voor de winnaar(s) van de speurtocht.

Boeken Platen Markt

Op het Land van Belofte is het zaterdag 2 april een waar boeken en platen walhalla. De Schiedamse Boekenmarkt is terug! Naast een ruim aanbod aan boeken en strips kun je er ook terecht voor elpees en singles. Veel mensen komen lekker struinen op zoek naar die ene schat.

Wij willen open

Na een lange tijd van lockdown na lockdown, is het genoeg. We voeren een stil protest als na de heropening van de retail, horeca en cultuur nog niet open mogen. We worden gehoord en zijn trots op de krachtige samenwerking in ons centrum en met de andere winkelgebieden.

2021

Oud en nieuw

Onze oliebollenbakker Nico wordt tot beste van het land verkozen.  De actie met kleurplaten van zijn beroemde kraam is een succes. Iedereen lust nog wel zo’n lekker bolletje. Ook hier zorgen we voor een fijne prijs, dit keer van kinderwinkel d’Uk.

Kerst

We delen via onze ondernemers en bezoekers waxinelichtjeshouders uit. Het bijbehorende kaartje met daarop een passende tekst van Stadsdichter Yvette geeft weer hoe we deze tijd beleven. Ook lichten we samen met de Gemeente Schiedam bruggen en gebouwen aan, een prachtig gezicht.

LEGO-beleving

Een mooi initiatief van ontwerper Wouter en bouwers Mathieu en Casper. Zij brengen in samenwerking met DeWinkelmeiden bijzondere bouwwerken tot leven in de LEGO speurtocht. Een interactieve tocht, waarbij kinderen of andere liefhebbers met het handje op de verschillende etalages de beleving in beweging zetten. Intertoys zorgt voor een paar grote pakketten vol met de bekende gekleurde bouwstenen voor de winnaars.

Proosje

Traditiegetrouw krijgen ook dit jaar de medewerkers van de gemeente Proosjes om uit te geven in Schiedam. In opdracht van gemeente Schiedam roepen we ondernemers op om deel te nemen en promoten zo onze binnenstad bij deze doelgroep.

Sinterklaas

Helaas ook deze Sinterklaasintocht loopt anders dan gedacht. We trekken alsnog kleine bezoekers met de knutselplaat van danspietje, een ouderwets leuke trekpop. Samen met SEPS zorgen we dat de banners van Sint in de stad hangen en de goedheiligman op het Stadserf feestelijk wordt onthaald. Het danspietje met de mooiste moves wint een prijs: een echte meet & greet met Sint in de Bibliotheek, het Sinterklaaspaleis.

Halloween

We herhalen de succesvolle speurtocht van vorig jaar. Kinderen, ouders en andere mensen die verlegen zijn om een ommetje, haken aan. Ze gaan langs de etalages op zoek naar de letters en de monsterlijke zin. Natuurlijk met een mooie prijs voor het kind dat het Golden Ticket vindt. Een ijsworkshop bij La Sorpresa, mjammie!

Schoon, heel & veilig

In de donkere dagen zorgen we met een speciaal offensief samen met Passage Schiedam, Shelter Security, politie en Handhaving voor een veilige binnenstad. Ook nu de winkels en horeca (eerder) gesloten zijn.

Aan de bak

Een mooi initiatief zijn de waterfietsen in de Lange Haven van JJ’s H2o fietsen. Samen met IRADO springen we in op de vorm van de fietsen en de naam die ze onder het Schiedamse volk krijgen: drijvende kliko’s. We zorgen voor afvalknijpstokken emmers, zo kun je al waterfietsend ook nog eens bijdragen aan een schone binnenstad vanaf het water.

EK Voetbal

Met onze telefoonstandaard, met QR code, konden bezoekers op het terras toch genieten van de wedstrijden van het EK. Eerder konden ze hun favoriete ondernemer al helpen door online te doneren voor de horeca.

Koningsdag

Met een digitale uitzending kwamen we met Koningsdag in de Schiedamse huiskamers. We regelden tasjes met een basis aankleding voor in de etalages en een leuke actie voor kinderen: ‘Koning voor één dag’.

Paasactie

De activiteiten waren tijdens 2021 vooral digitaal en in de etalages. Met Pasen organiseerden we ‘Ben jij een kunstenaar in de dop?’ Een lieve knutselactie samen met het Stedelijk Museum Schiedam.

Nieuwe Schiedammers

Wie kent de heren niet? Rob en Rob organiseren wandelingen voor Nieuwe Schiedammers. Hoe leuk is het om deze inwoners welkom te heten met een Schiedam Centrum goodie bag. De tasjes worden goed gevuld door verschillende ondernemers.

Brochure

We brengen een brochure uit, waarin we ons voorstellen als Centrummanagement: ‘Welkom in Schiedam Centrum‘. Zo informeren we nieuwe en gevestigde ondernemers over wat wij voor hen kunnen betekenen. We laten een aantal van onze Vrienden de brochure vertalen in verschillende talen, zo kunnen we nog meer ondernemers bereiken. Ook steken we een kaart ‘Belangrijke telefoonnummers’ erbij in. Handig voor iedereen.

Promovideo binnenstad

Wat zijn we blij dat we weer open mogen. Onze ondernemers zetten overal de deuren open en heten mensen weer welkom in dit filmpje.  We plaatsen het op onze site en zetten het door op onze socials.

Blij dat je er weer bent

Als ondernemers weer aan de slag kunnen, winkels weer meer open mogen, laten we hen en onze klanten weten dat we blij zijn dat ze er weer zijn. We plaatsen potjes op de toonbank waarin mensen een kaartje kunnen stoppen met wat ze hebben gemist. Een warm welkom terug.

Corona Hulp

Met inzet van onze adviseurs hebben we ondernemers geholpen tijdens de corona-crisis met een bezorgdienst, verdere digitalisering van hun onderneming en mentale of financiële coaching.  Ook hebben we alle regelgeving zo simpel mogelijk gecommuniceerd. Het was niet altijd gemakkelijk, gelukkig hielp iedereen elkaar en stond niemand alleen.

Mondkapjes

Met de posters ‘Zet ‘m op’ stimuleren we klanten om de maatregelen in acht te nemen. Ondernemers voeren deze slechts uit, zij zijn geen beleidsmakers. Zo proberen we discussies te voorkomen en ons te richten op het positieve ‘Zet ‘m op’.

Houd afstand

Om ervoor te zorgen dat bezoekers zich bewust blijven van de 1,5 m regel, zonder dat ondernemers hen hierop hoeven aan te spreken, brengen we signing aan door heel het centrum. Ook zetten we samen met Passage Schiedam hosts van Shelter Security in die mensen op een vriendelijke manier de weg wijzen.

Uitgelicht

Onze groep Vrienden wordt steeds groter. Diverse ondernemers sluiten aan en daar zijn we trots op. Dit laten we graag zien op onze site. Onze Vrienden krijgen een aparte vermelding.

Social media / Facebook en Instagram

We posten wekelijks over onze ondernemers via onze facebook en instagram accounts. Graag laten we in verschillende campagnes zien hoe leuk ons centrum is. We breiden onze beeldbank uit door maandelijks foto’s te nemen en stappen af van stockfoto’s. We volgen ondernemers op hun socials voor actualiteiten als jubilea, starters, en meer om dit de aandacht te geven die het verdient.

Het Koop Lokaal

De webshop ‘HetKoopLokaal‘ voegen we toe aan schiedamcentrum.nl. Vrienden kunnen hier hun producten online aanbieden. We starten een pilot en motiveren ondernemers zich verder te digitaliseren.

Nieuwe website

We lanceren de vernieuwde site schiedamcentrum.nl. Deze is gericht op bezoekers en geeft een mooi beeld van de bijzondere mix van retail, horeca en cultuur die ons centrum is.